Silke og aroma

Anmeldelse: ´Tenet´ er Christopher Nolans mest forvirrende film noensinne

26.August 2020 av Mayhan Rostamkhel

Regissør Christopher Nolans “Tenet” har endelig ankommet kinoer rundt om i landet , og etter å ha sett filmen er en ting umiddelbart klart: Christopher Nolans høykonsept-actionbolt vil la deg rive av ansiktsmasken din etter luft, selv om du lurer på hva det hele egentlig handlet om.

På Kino: Tenet er en veldig forvirrende, veldig underholdende og en veldig metafysisk actionthriller der en hovedperson kalt ´Protagonisten´ kjemper mot kosmiske innfall fra fremtiden mens tiden flyter frem og tilbake på samme tid. Det er et 747-fly som krasjer inn i et lager og deretter raser ut av det, av grunner som ikke er umiddelbart åpenbare.

Det palindromiske fortellingskonseptet er innbegrepet av den kule, høyteknologiske, høyt konsept-tittelen (kanskje Nolan kort anså noe lignende resonans som Radar eller Noon). Med sine internasjonale lokasjoner og stunt-brikker sammen med all den tidsmessige rare, er det faktisk som en Bond-film kalt ´No Time To Die To Time No´.

‘En dødblomstring av gal usannsynlighet – men overladet med energi og fantasi’ … John David Washington som hovedpersonen. (SF Norge/ Warner Bros. Pictures)

Selvfølgelig er det vanvittig latterlig, og jeg har medfølelse med alle som mener at avskaffelse av årsak-virkningssekvens for å rote med “tid” effektivt avbryter fare og annullerer spenning og dessuten løper opp mot ulogikken i det som skjer når den endrede fortiden møter slutten av den uendrede endingen – hva denne filmen identifiserer som “bestefar paradoks”, men uten å løse problemet. Og til en viss grad er alle filmens eksplosjoner (og implosjoner) der for å avlede oppmerksomheten din fra denne grunnleggende uløseligheten

Pattinson spiller Neil, en dapper og litt louche britisk etterretningsoffiser i Mumbai som tar kontakt med hovedpersonen, spilt av en tøff unemoting John David Washington. ´The Protag´, som ingen kaller ham, blir beordret av et skyggefullt amerikansk regjeringsbyrå å takle en ny kald krigsituasjon: et angrep fra fremtiden fra styrker som er i stand til å reversere tiden.

Se traileren til Tenet

Washington får vist våpen som suger kuler fra veggen når du trekker i avtrekkeren, en innovasjon han hilser med en slags mildt misvisende overraskelse, som om han ser på en TV-nyhet om førerløse Ubers. Hvem kommer til å bruke denne skremmende teknologien, og hvordan skal den motvirkes? Dette fører vår ikke navngitte helt i kontakt med en megarik indisk entreprenør (elegant spilt av Dimple Kapadia) og en skummel russisk oligark (Kenneth Branagh) og hans tragisk klare og willowy kone Kat (Elizabeth Debicki).

Det er Debicki som har de mest gjenkjennelige menneskelige følelsene her, som roper, gråter og til og med smiler på en måte som ingen andre helt gjør, og hennes ytelse er veldig sterk, selv om min lille krangel med Tenet er at den tar noen ideer fra BBC. tilpasning av The Night Manager, og Debicki selv blir bedt om å spille i hovedsak den samme rollen.

Filmen er innspilt i en rekke land, blant annet i Norge på Tjuvholmen og taket av operahuset i Oslo. (SF Norge/ Warner Bros. Pictures)

Når det gjelder Washington og Pattinson, må de tappe ned sin naturlige varme, selv om det er hint om det som til og med kan kalles en bromance. Men det er ikke poenget: de er ikke koder nøyaktig, men de er agenter. Poenget er den fenomenale, drømmeaktige visningen, en visjon om verdens ende. Kanskje Nolan vil meditere over det store palindromet av dødelighet: fra støv er du og til støv skal du komme tilbake.

Kanskje er Tenet ikke endelig så utfordrende som hans andre tidsforstyrrende, og tidlige mesterverk, Memento fra 2000, men det er så mange fantastiske øyeblikk i filmen – symmetrisk tilbakevendende knyttneve-scener, revidert fra forskjellige synspunkter, der krigerne tilsynelatende styres av forskjellige tidsflyt: en fremover, en bakover. Det skal ikke være fornuftig. Det gir ikke mening.

Det den gjør er rett og slett å skape fantastisk kino.

SE OGSÅ: Anmeldelse: ‘Parasite’ trosser absolutt alle forventninger

Leave a Reply

Your email address will not be published.