silkeogaroma anmelder parasite/parasitt

Anmeldelse: ‘Parasite’ trosser absolutt alle forventninger

28.Januar 2020 av Roya Rostamkhel

“Parasite” er den siste filmen fra den sørkoreanske skribent-regissøren Bong Joon-Ho, og den fortjener hver Oscar-nominasjon som nettopp har blitt kunngjort av akademiet.

  • “Parasite” er en ny film fra skribent-regissør Bong Joon-Ho, og den fortjener alle de nylig annonserte Oscar-nominasjonene.
  • Det mest du bør vite i forkant er at “Parasite” begynner med en tenåring som forfalsker en CV for å bli ansatt som veileder for en velstående families datter.
  • Vi er seriøse: Ikke se opp noe annet om denne filmen, ellers kan du ødelegge moroa.
  • “Parasite” er en av de beste filmene takket være den spenstige regisseringen, en flott rollebesetning og det spennende uforutsigbare plottet.

Filmen er et snitt på klasseskiller, og dens uforutsigbare plott gjør den til en film du vil se uten å vite noe om historien og dens kontekst.

Jeg er seriøs. Slutt å lese denne anmeldelsen nå og bare se “Parasite.”

Det meste du bør vite i forkant er at “Parasite” begynner med en tenåring, Ki-woo, som forfalsker en universitetsgrad for å bli ansatt som veileder for en velstående families datter.

Hvorfor du bør bry deg: ‘Parasite’ vant en ettertraktet pris på Cannes Film Festival og ble nominert til 6 Oscars

Filmen åpner med en lavere klasse-familie som prøver å samarbeide for å tjene penger.
Arthaus/ Neon / CJ Entertainment

Tidligere i år fikk “Parasite” topprisen, Palme d’Or, på den legendariske filmfestivalen i Cannes. Den koreanske filmen virker en shoo-in for beste utenlandske film på Oscars, men er også en frontløper blant kritikere for beste bilde og beste regissørseier.

“Parasite” har for tiden en 99% “sertifisert fersk” -vurdering med 93% publikumsscore på Rotten Tomatoes.

Filmens forfatter og regissør, Bong Joon-Ho, har laget flere elskede og kritikerroste filmer opp gjennom årene, inkludert “Snowpiercer” (med Chris Evans og Tilda Swinton i hovedrollen) og “Okja” (en Netflix originalfilm med Seo-hyun Ahn og også Tilda Swinton).

Joon-Ho er en av de best fungerende skribentene og regissørene i Hollywood nå, og hans stil med å kombinere humor, hjerte, spenning og snittende satire er på sitt beste med “Parasite.”

Filmen er uforutsigbar og nagende, med en skiftende beskjed om forskjeller i rikdom.

“Parasite” er en sjangertrossende film om to familier i Sør-Korea.
Arthaus/ Neon / CJ Entertainment

“Parasite” er til syvende og sist en film som handler om klassens relativitet, og hvordan gap mellom over-, middel- og underklasse ofte fører til at de som ligger på bunnen av haugen må med nebb og klør ende opp med å tråkke på hverandre for å stige oppover i samfunnet.

De med penger og status glemmer ofte menneskene under dem, og at likegyldighet (ofte kantet med grusomhet) har en kostnad.

Den første halvdelen av filmen kan rett og slett være morsom – hvis du liker buffeer på bekostning av de rike. Det er ikke slik at familien ´Park´ er så ulike; de er enkle mennesker fordi de er så isolert av sin rikdom og privilegium i samfunnet at de rett og slett ikke kunne vite noe bedre.

Problemet, som filmen argumenterer, er at vi aksepterer disse tingene som normalt. ´Kim´familien har ikke noe annet alternativ enn å slå seg sammen for å plotte sin neste mulighet; det er den eneste måten de kan oppnå samfunnets ide om respektabilitet. Den amerikanske drømmen er med andre ord ikke utelukkende amerikansk.

Joon-Ho vever disse temaene inn i et underholdende premiss som lar kinosal hyle av latter før den andre skoen synker, og så ser du hva filmen egentlig handler om. Toneskiftene er spennende og føles helt naturlige, takket være den mesterlige regien og fantastiske forestillinger fra en solid rollebesetning.

Hva er ikke positivt: Stort sett ingenting, bortsett fra kanskje litt lang løpetid.

“Parasite” er en av de beste filmene i 2019.
Arthaus/ Neon / CJ Entertainment

Den to-timer -og-12-minutter lange filmen begynner kanskje å føles litt lang i løpet av avslutningsakten, men dette er virkelig en nitpick. Det er vanskelig å finne noen feil med denne filmen. Skriving, regi, film og skuespill er alt utrolig. Selv om den føltes litt lang (på den måten at jeg begynte å lure på hvor mye historie som var igjen i filmen med omtrent 10 minutter igjen), ville jeg gjerne se ytterligere 45 minutter av disse karakterene.

Hovedpoenget: Gå se denne filmen så snart som mulig, og Google ikke noe på forhånd.

Akkurat nå, hvis du kjører et Google-søk etter “Parasite”, hvilket er ekstremt spoilery, så anbefaler vi å ikke gjøre det. Bare finn en kino i nærheten der “Parasite” vises, og nyt heller opplevelsen.

SE OGSÅ: ‘Joker´ oppfølger bekreftet etter stor-suksess av originalfilm

Leave a Reply

Your email address will not be published.