Cillian Murphy

Anmeldelse: “Oppenheimer” – En Dyptgripende Filmopplevelse

22. Juli 2023 av Silke og Aroma

Christopher Nolan’s “Oppenheimer” har skapt mye oppstyr i 2023, og det er ikke uten grunn. Filmen gir publikum en visuell og intellektuell opplevelse som utforsker livet til J. Robert Oppenheimer, en av historiens mest kontroversielle figurer. Likevel, selv om filmen har mange strålende øyeblikk, er den ikke uten sine utfordringer.

Våre anmeldere fikk anledning til å oppleve Christopher Nolans nye storfilm på 70mmCinemateket for den beste måten å oppleve det ferdige resultatet på.

Historiefortelling på Sitt Beste

Oppenheimer” er en film som tar historiefortelling til nye høyder. Med et engasjerende manuskript og imponerende skuespillerprestasjoner, dykker filmen dypt inn i Oppenheimers indre kamp som en briljant forsker som ufrivillig blir en arkitekt for ødeleggelse. Cillian Murphy som J. Robert Oppenheimer og Emily Blunt som hans hustru Kitty Oppenheimer leverer uforglemmelige roller som gir liv til dette kompliserte ekteparet.
Handlingen i “Oppenheimer” er konsentrert rundt Oppenheimers rolle i utviklingen av atombomben under andre verdenskrig. Filmen gir en dyp innsikt i hans komplekse karakter, hans følelser av ambivalens og skyld, samt den utrolige vitenskapelige oppdagelsen som endret verden for alltid.
Nolan, kjent for sin bruk av tid i filmfortelling, gir oss igjen en mesterlig utført film som hopper frem og tilbake i tid, og gir oss glimt av Oppenheimers liv fra barndommen til den episke testen i New Mexico-ørkenen. Dette tidsbruket gir publikum en forståelse av Oppenheimers dype indre konflikter og hans komplekse forhold til sitt eget verk.
I Christopher Nolans nye film, «Oppenheimer», spiller Cillian Murphy hovedrollen som J. Robert Oppenheimer, den amerikanske fysikeren som hadde tilsyn med Manhattan-prosjektet i Los Alamos / Universal Pictures
På den positive siden gir “Oppenheimer” en dyp og fascinerende innsikt i Oppenheimers komplekse karakter og hans rolle i utviklingen av atombomben under andre verdenskrig. Cillian Murphy gir en gripende prestasjon som Oppenheimer, og filmens bruk av tid i fortellingen gir dybde til karakterens indre konflikter.
Derimot er filmens eksperimentelle tilnærming ikke alltid like vellykket. Noen seere kan finne det vanskelig å følge den tidslinje-hoppende strukturen, og dette kan føre til forvirring i visse øyeblikk. Det er også en risiko for at filmen kan virke for treg for de som foretrekker en mer hendelsesrik handling.
Skuespillet i filmen er generelt sterkt, men noen birolleinnehavere får ikke den samme oppmerksomheten og utviklingen som hovedkarakterene, noe som kan føre til at visse scener føles mindre engasjerende enn andre.
Nolans regi og Hoyte van Hoytema’s cinematografi skaper en filmopplevelse som er like visuelt imponerende som den er intellektuelt tilfredsstillende. De brede landskapene, de vakre rekonstruksjonene av historiske hendelser og den subtile bruken av lys og skygge skaper et unikt visuelt språk som engasjerer og utfordrer publikum.

Filmen griper tak i de dype etiske dilemmaene som Oppenheimer og hans kolleger stod overfor da de arbeidet med å skape den første atombomben. Den utforsker spørsmål om samvittighet, ansvar og det menneskelige ansvaret for våre egne skaperverk. “Oppenheimer” tvinger publikum til å reflektere over vår egen rolle i historien og de valgene vi tar i en verden preget av vitenskapelig og teknologisk utvikling. Likevel er “Oppenheimer” en nytelse å se på, spesielt i de spesielle drømme- og marerittscenene. Likevel kan noen av filmens visuelle effekter og manipulasjoner av tid og rom virke litt overdrevne for enkelte seere.
En spennende tilføyelse til rollebesetningen er Robert Downey Jr., som spiller en sentral figur i historien. Downey Jr. gir en karismatisk og overbevisende tolkning av sin rolle, og hans tilstedeværelse gir filmen et ekstra lag av kompleksitet. Hans dynamiske skuespill er en fryd å se på, og han gir et friskt pust til filmen.
Robert Downey Jr. i “Oppenheimer.” (Melinda Sue Gordon/Universal Pictures)
“Oppenheimer” er en film som vil appellere sterkest til de som setter pris på utfordrende fortellinger og eksperimentell filmkunst. Mens den har sine brilliante øyeblikk og gir dyp refleksjon, kan den også føles uforutsigbar og ujevn i sin tilnærming.
Samlet sett er “Oppenheimer” en film som er verdt å se for de som søker en tankevekkende og original filmopplevelse. Men den kan ikke unngå noen fallgruver som kan gjøre den mindre tilgjengelig for et bredt publikum. Christopher Nolan utfordrer grensene for filmskaping, men denne gangen kan han ha kommet litt for langt for noen seere.
Så, mens “Oppenheimer” har sine styrker og enestående øyeblikk, er det viktig å være klar over dens potensielle utfordringer før man går inn i denne filmopplevelsen.
Du kan kjøpe billetter til Oppenheimer her:

Hvis du ønsker å få en forsmak på hva “Oppenheimer” har å by på, kan du sjekke ut filmens spennende trailer her:

https://youtube.com/watch?v=uYPbbksJxIg%3Fsi%3D8wAypcGvRDG6Sdlt
SE OGSÅ: Anmeldelse: “Transformers, Rise of the Beasts” – Tilbake til kinolerretet med et brak

Leave a Reply

Your email address will not be published.