Film Anmeldelse

Anmeldelse: “Kingdom of the Planet of the Apes” – Arven Etter Caesar

10. Mai 2024 av Silke og Aroma

Den nyeste tilskuddet i “Planet of the Apes”-franchisen, “Kingdom of the Planet of the Apes”, leverer en episk fortelling som både hedrer sine forgjengere og introduserer nye elementer til sagaen. Filmen, regissert av Wes Ball, tar publikum med på en visuelt slående og følelsesmessig resonant reise.

Vår anmelder fikk anledning til å oppleve filmen i den største og mest spektakulære storsalen på Colosseum Kino.

Handling og plot
Plottet i “Kingdom of the Planet of the Apes” foregår flere år etter hendelsene i “War for the Planet of the Apes”.Apene, ledet av Cæsars etterkommere, har etablert et samfunn i skogene, men fredsperioden trues av menneskelige overlevende som er fast bestemt på å gjenerobre tapte territorier. Konflikten mellom menneskene og apene eskalerer, og filmen utforsker temaer som makt, overlevelse og sameksistens.

Owen Teague briljerer som Cornelius, en leder som balanserer plikt og moral. Freya Allan, kjent fra “The Witcher”, gir håp gjennom sin karakter, en menneskelig overlevende. Peter Macon og Eka Darville leverer kraftfulle prestasjoner som rådgivere og rivaler.

Skuespillerprestasjonene er solide over hele linja. Andy Serkis’ fravær som Cæsar merkes, men etterfølgeren, spilt av en digitalt animert og motion-captured skuespiller, gir en verdig oppfølgning. Karakteren er både kraftfull og sårbar, noe som gir publikum en protagonist de kan heie på.

På menneskesiden leverer hovedrolleinnehaverne sterke prestasjoner som gir dybde til deres kamp for overlevelse. Deres indre konflikter og motiver utforskes på en måte som gir dem sympati, til tross for deres antagonistiske rolle. Likevel kunne noen av birollene ha vært mer utviklede, da enkelte karakterer fremstår som endimensjonale og stereotypiske.
Visuelle effekter og kinematografi

Kinematografien av Greig Fraser er spektakulær, med frodige skogscener og dystopiske landskap som gir filmen en sterk visuell identitet. Kamerabevegelsene er dynamiske og innrammer handlingen på en måte som holder publikum engasjert gjennom hele filmen. Noen ganger kan de overdådige visuelle effektene virke overveldende, og noen scener kunne ha dratt nytte av mer tilbakeholdenhet for å la handlingen og karakterene skinne.
Musikk og lyd
Michael Giacchinos musikk underbygger filmens tone og stemning på mesterlig vis. Soundtracket gir både spenning og følelsesdybde, og bidrar til å forsterke de dramatiske øyeblikkene. Lydeffektene, spesielt under kampsekvensene, er kraftige og immersive, noe som gir seeren en intens opplevelse. Til tider kan lydmiksen være litt ubalansert, hvor dialogen drukner i de bombastiske lydeffektene og musikken.
Fortsetter tradisjonen
Kingdom of the Planet of the Apes” fortsetter tradisjonen med å utforske komplekse temaer gjennom sin science fiction-ramme. Filmen tar opp spørsmål om makt, etikk og hva det vil si å være menneske. Den viser hvordan frykt og misforståelser kan føre til konflikt, og hvordan håp og forsoning kan bygge broer. Noen av temaene kan føles noe overforklart, og filmen kunne ha tjent på mer subtilitet i sin symbolikk.
Kingdom of the Planet of the Apes” er en verdig oppfølger som utvider universet på meningsfulle måter.

Den kombinerer imponerende visuelle effekter med sterke karakterutviklinger og en dyp, tankevekkende historie. Til tross for noen forutsigbare plotelementer og mindre karakterutviklingsproblemer, gir filmen en tilfredsstillende og engasjerende opplevelse som vil tilfredsstille både gamle fans og nye seere.

Du kan kjøpe billetter til Kingdom of the Planet of the Apes her:

Hvis du vil få en forsmak på hva “Kingdom of the Planet of the Apes” har å tilby, kan du se den spennende traileren her:

SE OGSÅ: Anmeldelse: “The Zone Of Interest” – Gjennom Psykens Tåke

Leave a Reply

Your email address will not be published.