Hvordan ser fremtidens Chanel uten Karl Lagerfeld ut?

7. mars 2019

Og hvem er egentlig Virginie Viard?

Med moteskaper og sjefdesigner Karl Lagerfelds bortgang er en 36 år lang epoke over for Chanel. Den nyutnevnte sjefdesigneren og kreative direktøren Virginie Viard blir den første kvinnen til å styre luksusmerket siden Gabrielle «Coco» Chanel selv grunnla det franske motehuset for over hundre år siden.

Men hvordan skal Viard kunne fylle Lagerfelds store sko og samtidig holde tritt med en bransje i stadig endring? Og kommer Chanel i det hele tatt til å fungere uten Lagerfeld som gallionsfigur og primus motor?

Lagerfelds høyre hånd

Karl Lagerfeld og Virginie Viard under Chanel-visning.
Karl Lagerfeld med Virginie Viard under Chanel Cruise-visningen. Foto via WWD

Ryktene om Karl Lagerfelds skrantende helse hadde allerede svirret en god stund da han i januar for første gang noensinne ikke møtte opp til Chanels haute couture-visning under haute couture-uken i Paris. I hans sted var Viard som under de siste sesongene har stått ved Lagerfelds side når han har gjort sin faste entré på slutten av visningene.

I ettertid er det krystallklart at han forberedte henne på rollen som sjefdesigner.

Navnet hennes er kanskje ukjent for mange, men Viard har jobbet for luksusmerket nesten like lenge som Lagerfeld. Født i 1962 startet hun karrieren som intern i Chanel 1987, og har siden stått trofast ved sjefdesignerens side som hans høyre hånd i over 30 år.

– Jeg gir liv til kolleksjonene sammen med atelierene og Métiers d’Art-husene, basert på Karl sine skisser, sa Viard til The Telegraph.

– Jeg koordinerer teamene, holder kontakten med leverandører og velger materialer. Så gjør jeg prøvinger med Karl. Idét jeg mottar skissene hans, begynner prosessen. Jeg forsøker å gjøre ham fornøyd, men jeg liker å overraske ham også.

Utnevnelsen av Viard kom kort tid etter at nyheten om Lagerfelds død ble kjent. Med det ble også ryktene om at sjefstolen i det franske motehuset var tiltenkt tidligere Celine-designer Phoebe Philo avkreftet.

En low key-designer

– Takket være hans kreative geni, generøsitet og eksepsjonelle intuisjon var Karl Lagerfeld forut for sin tid noe som er mye av grunnen til Chanels suksess over hele verden i dag, sa Alain Wertheimer, administerende direktør ved Chanel i uttalelsen som kom fra det franske motehuset kort tid etter Lagerfelds død.

At Lagerfeld surfet på en bølge av fornyelse og forandring er det ingen tvil om. Chanel har de siste årene lansert en rekke populære tiltak som inkluderer både makeup for menn og et nei til bruk av eksotisk skinn og pels.

Virginie Viard er den nye sjefdesigneren i Chanel
Virginie Viard. Foto av Karl Lagerfeld via Vogue Australia

Med den lange, hvite hestehalen, de mørke solbrillene og kjørehanskene ikke bare styrte Lagerfeld Chanel, han var Chanel.

Viard har på sin side til nå vært en low key-designer og har tilsynelatende trivdes med det.

Men kommer hun nå til å innta sin plass i rampelyset og selv bli en gallionsfigur?

Med sitt lange, mørke hår, rufsete pannelugg og kajalsminkede øyne er hun et typisk eksempel på klassisk, uanstrengt chic.

Vil hun spille på dette og tilpasse motehuset til en mer moderne kvinne? Vil hun ha et sterkere nærvær på sosiale medier og ikke bare styre merket, men være selve essensen av Chanel?

Viktig å sette sitt særpreg

Chanel er et av de siste store motehusene som bærer på en tung arv som Lagerfeld hele veien har vært tro til. Saint Laurent, Celine, Burberry og Balenciaga er på sin side alle eksempler på tradisjonsrike motehus som de siste årene fått nye sjefdesignere som har forsøkt å puste nytt liv i og sette sitt personlige preg på merkene.

Hedi Slimane kuttet den berømte apostrofen i logoen til Celine, og lanserte en helt ny look som har fått trofaste kunder og fans til å drømme tilbake til tidligere sjefdesigner Phoebe Philos «old Céline».

Riccardo Tisci valgte også å lansere en ny logo da han tok over sjefsstolen i Burberry, i tillegg til å designe et helt nytt mønster som går bort fra de tradisjonelle erkebritiske rutene som motehuset er berømt for.

Men også Lagerfeld pustet nytt liv i Chanel da han ble hentet inn som sjefdesigner i et motehus på vaklende grunn i 1983. Han gikk tilbake i arkivene og tryllet frem godbit etter godbit, som bouclé-jakken, den lille sorte og de ikoniske håndveskene og lanserte også de legendariske doble C-ene.

Gabrielle Chanel og Virginie Viard i speiltrappen i Chanel-butikken i Rue Cambon i Paris
Gabrielle Chanel og Virginie Viard i den samme trappen i Chanel-butikken i Rue Cambon i Paris. Foto via Chanel

En ny Coco Chanel?

Da Gabrielle Chanel grunnla motehuset i 1910 så hun et sterkt behov for endring i moten. Hun frigjorde kvinnen fra overdådige, upraktiske kjoler og store hatter som minnet om bløtkaker, og introduserte enkle, stilrene snitt som skulle bli synonymt med moderne eleganse.

Blir Viard en ny Coco Chanel, er det nå mange som spør seg.

– Virginie Viard har blitt betrodd av Alain Wertheimer det kreative ansvaret for kolleksjonene slik at arven etter Gabrielle Chanel og Karl Lagerfeld kan leve videre, het det i uttalelsen fra Chanel som befestet Viard som kreativ leder.

Hovedbilde av Chanel couture SS18 via Muse Magazine

Les også: På doktorordre er “Virgil Abloh” å ta noen måneder fri “vil ikke delta på hans Paris Off-White show

Leave a Reply

Your email address will not be published.